Jan 31, 2009

Cuti2 Malaysia to Taman Negara...

this was one of the planned programmes la for year 2009...bestnya trip nieh sbb p naik bas and x ikut package.. semua main terjah je..so, kami bertujuh gerak ke Tmn Negara on Saturday morning ikut bas NKS travel..cekik darah betoi..they charged us RM35 for one way trip from KL to Jerantut..normal express bus rate is about RM19 je...So, departed KL about 9.00am..we reached Jerantut masa matahari betul2 atas kepala...panas woiii... the next bus from Jerantut to Kuala Tahan is at 1.00pm..so sempat la kami mengisi perut dulu..the journey took about 2 hours and arrived Kuala Tahan at 3.00pm. Sampai je kami terus p check-in ke Tembeling Hostel.. murah je..RM10 je sorang/nite..nice view..ngadap sungai..tp bilik air kena share ramai2. sorry ar..kalau bayar RM10 nak attach bathroom.. bwk bilik air sendiri la..hehe..

Pas dah rehat jap..petang tue jugak kami start aktiviti..pe lagi..chartered satu boat at RM180 for rapid shooting..basah lencun jugak la kami dibuatnya..arus plak blh tahan laju sbb kat hulu baru pas hujan..dah alang2 basah..pe lagi..terus mandi sungai lar..tak hengat diri masing2...but it really was fun...

malamnya we had dinner kat one of the rakit restaurants..hmmm..sedap jugak..lagipun masing2 bkn tahap lapar lagi..tp dah kebulur..so pulun abis la...mlm tue ramai yg dah retire awal..keletihan dan kekenyangan..i plak masa baru sampai je dah sambar satu novel kat gerai book exchange..citer cam best..tp mmg best pun so mlm tue sblm tdo layan novel dulu la..tp x sampai pun 10 minit dah terlelap..

plan for the next day patutnya pagi2 nak start with trekking and canopy walkway tp cuaca tak menyebelahi kami..it was raining until afternoon..Zura, Zue and myself dah termenung..camane ek..budak2 yg lain sure xcited nak p canopy walkway..maklum la their first time tp cuaca cam nie plak..bukan pe, takut licin..so we decided to wait until 2.00pm..kalau weather ok je kita jalan..alhamdullilah..once the rains stopped, kami pun terus amik bot seberang sungai and trekking ikut Mutiara resort. Bila hari pas hujan selalunya pacat2 akan lebih aktif tp alhamdullilah none of us kena attack ngan pacat. On d way to canopy walkway, hujan gerimis lagi.. tp jalan je la. Sampai kat canopy walkway rupa2nya ramainya manusia menunggu turn...so lepak la until our turn..pas turun dari canopy walkway plannya nak trekking ke bkt terasek plak tp we went there half way je..my injured ankle x membenarkan i meneruskan perjalanan..huhuhu..trekking from Mutiara resort ke canopy walkway pun dah menyebabkan my ankle bengkak semula.. susahnyaaaa..syian budak2 tue tp depa ok je..

the 2nd nite x byk sgt aktiviti. After having dinner, balik bilik and lepak..i nak mengabiskan my novel tue..org bilik sebelah plak p lepak tepi sungai..Zura and Zue awal2 dah berlayar.. Memulanya kami cadang the day nak balik tue nak bgn lewat and lepak2 until afternoon sbb ticket bas untuk balik KL dah beli for 4.00pm tapi rupa2nya bas from Kuala Tahan cuma ada kul 10.00am and 2.30pm.. kalau amik bas 2.30pm mmg confirm x sempat..mau terlepas bas nanti.. so terpaksa la gerak pagi..suma dah mengeluh sbb x dpt nak lepak lama.

so, on d day nak balik tue kul 9.30am kami suma dah gerak ke atas p tunggu bas..dlm dok tunggu2 nampak satu van dan i terus p tanya whether dia amik x org nak p Jerantut..dia kata OK..and tambang sama je ngan bas, RM7.. so kami pun naik la van. I dah ckp awal2, I won't sit at the back sbb takut mabuk so duduk la kat passenger row yg depan sekali tp rupa2nya mabuk jugak :-((..turun je dari van i pun pe lagi terus la termuntah.. kesiannya aku...hehe.. Since dah sampai Jerantut awal sgt, at 11.00am and bas ke KL plak kul 4.00pm.. so i suggested to take a room at least blh lepak rather than nak lepak kat kedai mkn..so kami pun terus la cari bilik, the room cost us RM48 only. So bersesak la kami bertujuh kat dlm tue..hehe.. tp best arr.. blh lepak2 tgk tv..ada aircond..blh tdo lagi..kalau lepak kat kedai mkn..mau melekat pungkok kat kerusi tue nanti..hehe... Kul 3.00pm we checked out and headed to KFC for makan la..pe lagi.. pas dah mkn p cari bas la plak.. kul 4.00pm bas gerak dari Jerantut and about 7.30pm we reached Pekeliling already..

the trip was fun and fabulous.. alhamdullilah x de yg buat perangai, suma OK.. though ada yg jumpa for d first time but they get along very wel..so, kami bertiga (Zue, Zura and myself) decided to take them as ahli tetap.. kalau ada next trip.. they can be invited as well..hehe..

so, please care to watch the attached slides and enjoy....

4 comments:

nydia-mama akif said...

wahh....bestnye g tmn negara dgn kwn2....i g aritu bwk anak..can u imagine?adoih....no activity at all...jz canopy walkway n naik boat...hehe

Norizan N - L said...

Bestnya! Wish I was there. Nak tanya, dah tak yah naik boat kat Kuala Tembeling, ke? Can we drive, comfortably, straight to the other side of the river from Tembeling Resort? The last time I was there masa BPC's SRC outing. Ingat-tak? Masa tu, best-kan?

faiz said...

nydia - dua aktiviti tue la antara yg paling interesting..x pe..nanti akif dah besaq blh p lagi ;-)

Zan - now dah x de boat ke Kuala Tahan unless if go by package. Skrg nak p u can drive direct to Kuala Tahan..mcm aritu jugak lar.. so, bila kita nak buat outing beramai2 lagi nieh...mizzing all those moments lar... kot ye Mr. Ron nak lepas u ek..heheh...

Ezwin said...

mana gambonya?