Feb 10, 2009

yahoooo!!!!... my first cuppies...at last ;-))

setelah dok asyik tertangguh minggu ke minggu...finally..tercapai jugak la my hasrat nak buat cup cakes... nie la hasilnya my first cuppies... walaupun deco icing tue cam kureng je tp ada citer disebaliknya...huhu....


cuppies in the oven.....


nie la deco yg plg senang..buat rumput..hehe...


nie ikut deco yg Ana ajar aritu..tp cam halus sgt plak bunganya...


kalau besarkan sket lg bunganya OK kot..x la cam kosong sgt kan..???

hehe...syafiza, me & my cuppies...

masa nak buat tue baru i terperasan cam besar je cup nie..masa belajar ngan Ana aritu guna yg kecik sket..iskh..camane la amoi tue..i dah ckp nak cup yg kecik... tp x pe lar.. proceed je la.. dlm dok preparation tue time nak ayak tepung and gula icing baru la i kelam kabut nak cari mana plak ayak tepung nieh..aritu ada beli... puas cari x jugak jumpa... sudah2nya si Zura yg kebetulan lepak kat umah i berbunyi - apa lagi faiz...ko guna je la tapis teh ko tue... hehe... do i have choice? x dak kan...so guna je la... tp punya la jenuh nak mengayak tepung ngan gula icing.. adoi la hai....

nie x cukup haru lagi nieh.. sementara tunggu my cuppies kat dlm oven tueh..i pun start la nak buat icing... baru je nak mix butter, krimwell and shortening, tau dak apa dah jadi... suddenly my mixer went kaput... weiiii..apa nieh... benda baru beli x kan dah buat hal.. bau hangit je...berapi lagi tue...terus off la..kang terbakar plak my nest :-(( i mmg dah hangen satu badan nieh..x leh jd..sok mesti pegi gak kat sen heng tue nak suruh dorang ganti baru... i dah pening..camane ni Zura..??? benda2 tue suma dah campur.. kalau x blh tunggu sok je...x kan nak pukui ngan tgn plak... jeng..jeng..terpandang la plak blender.. tiba2...Zura, kalau aku pakai blender ok x? makcik nie ok je....ape lagi..transfer la bahan2 tue kat dlm blender..hahaha... ada ke org buat camane ek....tp nak buat camane...darurat... tp kreativiti kena gak ada...tue la pasai i punya cup cake tue..icing dia ada rasa kasar sket...gula x hancur sgt la tue.. ok la first try nieh..walaupun bermacam dugaannya.. tapi i berjaya jugak...and bukan la nak puji diri sendiri... bila i sendiri mkn cuppies tue rasa hmmm.....sedap gak.. tue la dia..kalau berguru ngan Ana nie..Insyallah mmg sedap cakenya..x la manis giler....thanks again Ana...

and since i dah berjaya merealisasikan impian i nak buat cup cakes nie..after this blh la proceed ngan 2nd class with Ana ...nak belajar cup cakes fondant plak....ceh..semangat la kunun...

6 comments:

Linda@kaoricake said...

camtik n cute ngat cuppies tu..simple is the best

nydia-mama akif said...

wahh....caya la faiz...walaupun byk sungguh dugaan siap gak cup cake tu...hehhe....

faiz said...

Linda - exactly, simple is d best tp rasa cam x belen je la plak ngan cakenya :-)

Nydia - mmg byk dugaan..kena byk sabar tp otak pun kena kreatif gak so x la stuck in d middle..ahaks..

fadli halim said...

cupcake ni pelik sikit.. lagi cincai lagi nampak sedap..
buttercream is the best! :)

gee said...

wei..faiz ko dah buat..aku tak buat lagi laa...uwaa..tunggu laa..blk kg..aku nak try gak...apa2 pun tahniah..nanti leh amik tempahan..ha..ha..tak yah laa..ko nak membadak kan diri lagi..he..he

Ana said...

ok tu faiz..tak dak alat pun leh guna apa yg patut..menjadik gakkan...hehehehe tapi respek gak sbb awak tak panik...hehehe