Feb 26, 2010

the amazingly Siem Reap

last weekend p holiday ke Siem Reap, Cambodia....for 4d3n..
.
pagi2 buta kami dah terconggok kat LCCT..maklum la flight was early in d morning....kul 5am dah melangut kat sana..tp time2 tue pun penuh jugak airport tue la haih...
.
tmpt penginapan..babel guest house @ 25usd/nite for triple room
.
arrived siem reap around 9am and they are 1 hour behind us.. so kul 10am kat m'sia ler...plan memula first day tue patutnya for free and easy tp sbb dah sampai awal, bilik pun x ready lg.. terus tukar plan.. melawat ke Angkor Wat...kat sana mmg ada byk temples tp kami x p melawat suma..1st day ke Angkor Wat and malamnya merayau ke old market..
.
2nd day plak kuar pagi2 ingat nak tgk sunrise tp matahari malu la plak aritu..so ramai la yg hampa..then terus ke Ta Prohm (temple in d jungle) kat situ la the filem Lara Croft: Tom Raider dibikin..pas dah abis pusing p tgk floating village plak tp i rasa x best sgt la.. x berbaloi we paid 20 dollar for the trip...malamnya merayau ke nite market plak..
.
.
3rd day ke Banteay Srey then ke Kbal Spean waterfall for a river of 1000 lingas..(temple ler..pe lagi..) tp yg nie patung2nya duk kat dlm air..tp nak sampai ke situ kena mendaki abt 45 min.. ila dgn i x p mendaki..sbb ila x larat and myself plak sbb the day before tue dah injuredkan lg my ankle yg dah sedia injured bila terpelecok masuk lubang masa dok leka nengok carvings...so, sementara nunggu dorang turun, i pe lagi..amik kesempatan layan mata baring kat hammock..haha..si ila plak smpt lg sambar 4, 5 helai scarf kat budak2 cambodia yg dtg berjual..
.
petangnya kami nak p nengok sunset plak...patutnya naik gajah tp gajah pun dah abis kena booked...hampeh tul..anyway, selamat 20 dollar..hehe..menapak la ke atas.. tp sunset pun x baper cantik sgt sbb dilindung awan..nengok sunset kat pantai bagan lalang lg best kot..huhu..
.
.
balik terus suh d van driver antar ke nite market (lagi..??)..last day for shopping sbb pagi2 sok dah nak balik.. and p baray spa lg. this time i wat back-neck-shoulder massage, foot massage tp bila tgk dorang wat facial cam best je.. i pun wat jugak ler.. baru 13 dollar..still murah per... kat sini facial je pun dah 50 hengget..the day before i wat manicure, pedicure & foot scrub..mmg murah..imagine la manicure 2 dollar.. cuba kat tmpt kita... 30 hengget tau for manicure.. and sblm balik singgah dulu ke maharaja restaurant for last nasi beriyani yg mmg sgt best..
.
dah habis shopping sbb dah abis duit ;-)) terus balik bilik and start packing and pas tue..pe lagi.. tdo la sbb sok nak kena bangun pagi2...
.
masa nak balik, kami dikejutkan plak kat airport dgn passenger tax which cost 25 dollar/person...ya amat....mahalnya tax.. we were not aware at all abt passenger tax nie..sib baik ada belen dollar lg... 25 dollar tue byk tau....terus monyok muka sekor2 sbb kena pau kat airport :(
.
for me, Siem Reap is amazingly beautiful... cuma sgt panas and sgt dusty.. sampai je sana i terus demam, batuk, selsema bagai.. and the best part bila nak p cari vicks..x dak jual kat sana weiii..bila tanya for flu apa ubat cam blur2 je...so, tahan je la.. sib baik ada bwk panadol siap2..according to makcik the owner of d'wau restaurant, org2 kat sana dah lali dgn panas and habuk sbb tue x sakit...aiyoooo...itu mcm ka....
.
as for makan, halal food is very limited.. ada la jumpa 2 halal indian restaurants (maharajah & curry walla) and 1 malay restaurant (d'wau).. first day mmg makan roti je sbb masa tue x jumpa halal food lg.. so 2nd day suma kebulur nasi la..hehe... p maharajah suma bantai nasi beriyani yg mmg sgt marbeles...3rd day baru jumpa malay restaurant.. i order lak lok fried rice..tanya makcik tue lak lok tue per... rupa2nya nasi goreng daging merah..sib baik pas mkn x terus lalok..
.
tp expenses kat sana mahal sbb they use usd currency... mmg x patut sgt kan... setin coke dah 1 dollar...ceh....so,kalau rasa2 nak p holiday ala2 org kaya..g la ke indon ka... india ka..baru la berbaloi2.....

aktiviti yg sgt mantap...hehe....
.

.
p/s melihat keadaan kemiskinan penduduk sana.. rasa insaf jap.. alangkah bertuahnya kita rakyat malaysia yg x perlu mengemis mencari rezeki... pengemis2 yg ada kat negara kita nie pun kebanyakannya adalah pendatang....betul x ?
.
more pictures in the FB and picasa :-))
.
.


11 comments:

Mohd Shahrul Hafizi said...

Best nya dapat ke Angkor Wat. Hohoho.
:)

Get well soon (ankle akak tu).

pakcik kordi said...

wow!best la waks g sana?byk tk abih kt sana waks?mhl sgt ke brg2 smpai abih rm tu?hehehe...ke waks shopping tk igt dunia..hehe..

budak tu pgg ape?ular?

embun d tengah malam said...

sgt cantik view

Norizan N Littlechild said...

BEST! BEST! BEST! May nanti jom ikut kita org gi Bali lak. Kata nak holiday cara org kaya. Gi Indon gerenti tak complain nya, walaupun belanja berjuta2 ...... Apa kata?

faiz said...

shahrul - mmg best kalau nak holiday yg byk mengeluarkan peluh ;-)

btw, ankle akak tue mmg dah tahap x blh baik kot..huhu..

pakcik kordi - tue la..bwk duit sket sgt..tue pasal x cukup ;-)

yup, budak tue nak jual ular tue.. ingat ada aku nak beli..boleh..boleh blah..haha..

embun di tgh mlm - mmg view yg sgt cantik, it is like a biggg garden..

izan - aper.?? bali..??? jommmm....

btw, standby..dis wknd we might turun kuantan..tumpang azlina..tp x mo tdo kat umah u..nak tdo kat chalet depan tue, buleh ka..???????

pakcik kordi said...

waks..aii klik2 nuff waks!

Norizan N Littlechild said...

Boleh3! Book tiket ke Bali on 07/05/10.
Rasanya byk chalet kosong kat depan rumah tu, sebab dah tidak diperdulikan lagi oleh taukehnya. hehehe ......
Iz, turun hari apa? Nak jumpa on Sat, I boleh turun Ktn. Nak dtg rumah pun, dipersilakan.

faiz said...

pakcik kordi - mekasihhhhh.....nanti kita pun click2 nuff kat rmh pakcik okeh..

izan - chalet depan tue dah abandoned ke? alamak..x sempat nak merasa stay kat situ..

btw, tiket ke bali tue..nak i suh beli one way je ke..hehe....x join la kot.. kepokaian..pas nie insuran & r/tax keta plak nunggu..huhu..

Mohd Shahrul Hafizi said...

Mengeluarkan banyak peluh? Mesti banyak walking kan. Best tu.

Tak boleh baik? Maksudnya? Ligamen rosak? :(

faiz said...

shahrul - yup, byk walking and byk juga kena panjat stairs..

pandai pun...ligamen la yg kasi problem..huhu...

Mohd Shahrul Hafizi said...

Ligamen rosak tu bahaya. Sebab ligamen tak boleh recover macam flesh. Hohoho.