Dec 10, 2009

entry berjela2 - wedding & cuti2 malaysia....

as mentioned in my earlier entry, awin's wedding was on dec 5th kat gopeng actually bknnya taiping..dorang la hampeh kasi wrong info..wedding theme purple.. so kami pun actually dikerah (oleh zue sebenornya..sbb dia kena jd pengapit) juga utk memakai baju purple..since i x dak baju kurung purple, 2 weeks before wedding tue sempat la p cari kain.. (for info, purple is actually not my fevret kaler..hehe..) and terus hantar jahit on the same day kat tmpt yg direkemen oleh zue.. tp malangnya, the day b4 the wedding date, zue called me, sodih jo bunyi suaranya.. sbb baju kami x siap..budak tue lupa nak jahit..huh.....i ok je sebenarnya.. x rasa sedih pun... sbb x yah la pakai baju purple..hahaha... so, sambar je la apa yg ada kat dlm lemari tue..baju hitam tue ada gak bunga purple sket2..ok la kan..kain samarinda yg i pakai tue pun ada gak kotak2 kaler purple...ok pe.......
.
plannya, the next day kan nak p gua tempurung... the 4 dara pingitan (zue, zura, lay ping & sharon) mmg la pegi pun.. cuma i yg terpaksa tukar plan.. suma program yg dirancang dgn cantek sekali pd awalnya, sudah2nya terjun ke laut sumanya..patutnya pas wedding kat gopeng i terus shoot to penang nak attend another wedding with sifu Ana (tp x jd sbb Ana kena attend majlis kat sklh anaknya).. ok x pe.. i blh cabut terus p SP.. tp bila sampai je kat R&R taiping, kepala pun dah mula berat smcm.. apa xnya.. kat gopeng panas kemain..pas tue hujan panas plak.. time i nak masuk keta mmg sah2 kena hjn la jwbnya..i nie mmg pantang kena hjn yg sket2 nie.. mmg pening seploh mcm.. so, rest kejap la..x lama pas tue my mum called kasitau.. kita org dah nak dkt sampai R&R taiping nie..uikhhh... cepatnya...so, tunggu je la..and dari taiping baru kami konvoi hala ke utara.. sampai kat juru..stuck in d jam for more than 1 hour...ingat apehal jam teruk sgt..rupa2nya ada eksiden.. x silap 4, 5 biji keta.. sampai ada yg naik atas divider jln...ganas sungguh na...
.
sgt wasted masa... when we reached SP tol dah kul 7pm.. my brother kena tunggu nak amik kunci homestay plak.. kat 1/2 jam baru muncul...kami dah hangen satu badan nie..homestay tue kat Bdr Sri Astana.. punya la jauh ke dlm...sampai je kat umah tue.. kunci plak salah..kena tunggu lg..sejam lebih bersidai kat luar rumah tunggu kunci x sampai..my brother dah mula naik hangen.. apa x nya..dah la kwn tue sakit kaki sbb gout.. nak tunggu lama plak lg tue..finally sampai jugak selepas berkali2 my bro called the person yg manage homestay tue..
.
mlm patutnya nak ke rumah yati.. tp suma dah x larat.. penat menunggu sebenornya... so, ckp kat dia postpone to next day la ek...
.
my bro plak gout dia menjd2... apa xnya..kalau mkn x hengat nak berpantang2....sendiri tanggung la... sudah2nya i kena gak bwk dia p klinik mintak injection.. baru la ok sket...
.
tujuan ke SP adalah kerana ingin ke masjid lama Kg. Raja sbb my SIL nak menziarah pusara arwah suaminya yg pertama, Allahyarham Mejar Abdul Azim yg meninggal dihanyutkan air deras sewaktu dlm latihan..alhamdullilah Allah permudahkan urusan kami, berpusing2 gak cari pusara arwah sambil dibantu oleh penjaga disitu.. jumpa juga akhirnya.. apa xnya.. the last time kaklong i p menziarah was more than 20 yrs ago..so, imagine la..
.

pas menziarah pusara, kami terus naik ke atas menghala ke pdg besar.. i pun x pernah sampai perlis.. so rasa seronok la nak ke sana tp to me brg2 kat pdg besar idok le murah mana sgt pun..mcm kat sini gak..so, rasanya pas nie x de la nak ke sana lg kot..
.
mlm 2nd day kat SP, i gagahkan jugak nak p rmh yati tp dia kat spital temankan adiknya, ita yg terpaksa diadmit sbb dah seminggu overdue baby x mo kuar..mmg ketegaq sungguh na...so, mtg point kat spital SP la..hehe..i sampai sana lewat sket je sbb ita dah masuk wad..x dapek nak jumpa..huhu..lama gak i lepak dgn dorang (yati & nan, joe-ita's hb and sorang lg adik depa, liza)..memula lepak kat makbul pas tue singgah gak rmh dia.. lepak sampai kul 1.30am pg ler..hehe..si abg x jumpa sbb dah tdo..letih kot baru sampai dr KL..ingat nak p kacau tp malas la.. kang lg byk plak citer..hehe..
.
the next day, kami c/out early morning terus hala ke cameron highland (lg...) kalau ikut hati i mls nak naik dah tp bila anak2 buah dah ckp nanti kita nak naik keta angah..x sampai hati la plak nak say no... the last time i p cameron dgn my brother, firdaus (d 2nd son) was still a baby (3 mths)...now he is already 15 ..tinggi menggalah nak sama dgn bapaknya..haaa...baper punya lama da....
.
kat CH... i nie la kiranya jd mcm tour guide....maklum la kan... CH to kan dh jd mcm kg i..hehe..
.

.
otw balik, turun ikut tapah terus ikut jalan lama sbb nak singgah ke Bidor menjenguk ke sklh lama kami... masa form 2 je pun i kat situ.. and terus singgah rumah lama di Ladang Bikam, Bidor.. maklum la..kami nie kan dibesarkan di estet..hehe...3 tahun my father kat sana, pas tue transfer ke johor plak sampai dia retire tp kat johor itself pun 3 kali transfer.. kat sg. mati, sagil and the last one, tangkak..yg nie mmg kat kaki gunung ledang..tp sekali je pun i sampai kat air terjun tue sbb i dah x duduk sekali dgn my parents..balik time semester break je...(aiseh...tetiba terpesong plak...)
.
kami dpt masuk area estet tue bila my bro bgtau kita org dulu kecik2 duduk situ sbb abah keje kat situ..so, dpt la gak amik gambar dpn umah lama... skrg i tgk rmh tue cam kecik je plak.. tp laman dah ada byk pokok besar2...time kami dulu..bungalow tue baru siap.. so panas kontang la..
.
dah habis pusing, pe lg terus cabut la...kang lmbt plak sampai kg...otw tue i dok komplen kat anak buah i, akhmar...keta rasa cam berat je.. mesti tyre kurang angin.. masa my bro berenti kat shell, i pun turun jenguk tyre...sekali rupa2nya tyre kanan blkg dah kurang angin.. tambah je la kan.. sampai kat kg... x teringat plak nak suh buntal 2 org tue cek my tyre... lepak dulu kat situ.. around 9.30pm my bro gerak balik ke pedas.. x lama pas tue i plak menyusul blk ke kajang..
.
sampai je kat parking rmh.. tgk tyre dah kurang angin balik...sah...konpim... mesti bocor...nie kalau i tunggu siang sok nak tukar... mmg flat habis nanti..baik ler i mengerjakan tyre tue mlm2..sejuk sket.. kalau siang2 nanti udah le panas.. dpn tue plak taska.. kang bdk2 plak sibuk mengerumun....menyemak lg ada le... so, berhempas pulas ler menukar tyre tgh2 mlm buta..huhu.. nak tukar kejap je... nak pusing jack tue..maklum la manual kan...letih woooo... sekejap tertonggeng..kejap tercengkung...lama2 i bersila terus kat situ..haha..masa nie la baru terpikir..alangkah bagusnya kalau i ada hydraulic jack... setakat tukar tyre, cek minyak itam, air/air bateri nie to me no hal punya..mmg dah well trained by my father.. ;-))
.

12 comments:

Anna said...

ish..ish..ish...panjangnya dan seronoknya...

faiz said...

anna - beb...cepat je ko nak komen ek..hehe..

pakcik kordi said...

cntik nye wanita berbaju hitam dalam pic di atas....=)ayu...

jauh sampai gopeng tu...rugi la tk sampai ke gua tmpurung tu..mcm best je situ....
apekehal xcident gile ganas tu?wow!!!

(tolong cek van pakcik kordi sekali)heheh...

~0~ said...

sonoknya...huhuhu

masih xberpeluang nak buar begitu ngan keluarga

gee said...

Wah..ko cuma lintas jer laa kat penang yer..ish..ish..ish

SUE M said...

nakkkkkk ikkutt pi SP....

faiz said...

pakcikkordi - yg baju hitam tue ye...namanya lay ping..hehehe....

nak tlg cek van...blh..no hal..tp kena charge lbh ek.. ;-)

~O~ Insyallah, bila ada masa dan rezeki lebih tue, plan la family outing..p yg dekat2 je dulu...

gee - ha'a..aku lintas je..jeling pun x..hehe..aku ingat nak ajak ko mkn pecal lele kalau sempat tp harammmm... x de can langsung nak menyelinap..hehe..

sue - amboiiiii...pantang dgr SP ek...hehe.. nxt time kita plan p sana nak.. ;-))

Norizan N Littlechild said...

Jauh berjalan, luas pandangan. Jgn pandang belakang, sudah!

Sue, SP? What do I miss, here? Will someone elaborate, pls.

faiz said...

zan - tdo le...kome tue sok nak gerak pagi2..hehe..

SP..erk..??

nydia-mama akif said...

ptutla lama mengilang..jalan sakan noo.....hehehe,

faiz said...

nydia - tue ler kisahnya...hehe

pakcik kordi said...

layping tu layping la..yg sorg lg...(waks le..)

hehe...

lalallaa....