Jan 20, 2010

forgive and forget..??


forgive and forget?? wat do u think?
sometimes it is easier said than done..kan...
org selalu kata.. ala forgive and forget je la..
but to me it depends on the case lor.. kdg2 bila org
sakitkan hati.. we can just tutup mata je... biaq p la..kan..
.
lgpun kita cakap senang la.. forgive and forget.. but we don't know
the truth....mungkin nasihat kita tue nanti lg menambah sakit hati
pihak yg terkena td..
.
kdg2.. we can still forgive but not that damn easy to forget..
cuma masalahnya..how can u forgive if you cannot forget?
.
tue yg kdg2 buat kita jd marah..setakat marah x pe lagi.. tp yg paling
x best bila sampai tahap dendam.. sbb selalunya bila dah sampai tahap
dendam nie.. we will do whatever we want without considering the
consequences to the other party.. betoi dak? ala... i couldn't be bothered
la... p mampuih la...lantak depa la...pedulik apa aku.. janji hati aku puas..
setan mmg ber-rock n roll.. beronggeng segala mcm dlm hati kita time tue...
.
tue la.., seelok2nya.. pihak yg membuat dan pihak yg kena buat elok la saling bermaafan. otherwise, it will be a never ending story ...perasaan marah or dendam tue tetap beraja di hati. maklum la... kita nie manusia biasa..ada hati dan perasaan..lain la kalau kita sakitkan pokok ke.. sure x de effect punya kan.. tp cuba ko terajang lembu ke ..sah2 mesti kena kejar keliling kg..
sbb lembu pun ada hati dan perasaan...
.
lenkali beringat2 la kalau nak buat naya kat org..kot org tue x mau maafkan kita nanti..camane? dosa dgn Allah, Allah akan ampunkan..tp dosa kita sesama manusia? so, sendiri pikir and sendiri mau ingat la...
.
ingat la selalu, what goes around comes around.. what you give, you get back..
la nie..Allah bayar cash je...x sempat nak tunggu kat sana pun..kan..
.
so, ada otak sila jangan letak kat lutut ok... pikir dulu sblm bertindak....

8 comments:

9lamansanur said...

setuju sangat..Myself kalau geram I sembur je direct, janji the other party understand what I meant. Forgive...senang cakap di mulut "no worries, I dah maafkan" but can you forget?

pakcik kordi said...

susah beb..susah utk melupakan sesuatu yg terjadi..igt robot ke hapa blh gitu...huhu...

berdendam itu bahaya.berdendang tkpe.=)

eJay said...

klu hal yg small matter jek bole laa juz forgive & forget..
cmne nk lupekn klu asek buat salah yg same jek kt kite??..
maaf ps2 buat balik??..
ape kes cm2??..
2 forgive it would be easy 4 me..
but 2 forget its hard 4 me..

Norizan N Littlechild said...

Forgive & Forget? NO WAY!

faiz said...

9lamansanur - betul beb..can u forget? no way, jose... maaf hanyalah sekadar manis mulut je..

pakcik kordi - mmg susah nak melupakan lbh2 lg kalau sesuatu yg menyakitkan or memedihkan..huhu..

eJay - maaf sekali dua, blh diterima tp kalau perlakuan diulang2 dan maaf dipohon lg..tue jwb nak ke tendang ke longkang je la..

Izan - samo la kito...

Zainal Mohd Jais said...

Salam ziarah,
Memang kita manusia biasa.
luka tetap tinggalkan parut.
Dendam ialah satu penyeksaan diri yang tak wajar.
Hidup akan jadi indah, kalau kita jadi pemaaf, redha, dan mendoakan kebaikan untuk orang lain...
Susah, memang berat, i pun rasa sendiri susahnya.
Tapi kita kena berusaha kan...

Anonymous said...

Hello everyone! Who knows where to upload the film Avatar?
I even bought the film Avatar for a SMS to http://rsskino.ru/kinofilm/avatar.html , the link was, but download fails, the system will boot quite strange cocoa something.
Men, advise where to normal as quickly download film avatar?

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu