Mar 28, 2010

tersentuh hati...

semenjak 2 menjak nie kan... kerap sgt kita dgr citer org buang bayi...sblm tue org tua kena buang dek anak2... apa la nak jd agaknya kan...semakin moden semakin pendek akal fikiran rupa2nya...
.
yg buang anak nie.. x da akai ka? kot nak buang pun, buang la kat tmpt yg org senang jumpa.. buang dpn pintu rumah aku pun x pa...aku sanggup bela kalau hidup lg la.. tp nape tinggal kat semak la..kat tong sampah la... x de hati dan perasaan sungguh tau...x pe la..skrg nie dia blh terlepas segala perbuatan tp balasan Tuhan menanti....
.
org lain yg susah nak beranak sanggup berubat merata2..habis duit beribu2 sbb nak anak tp dorang nie senang2 je nak buang anak ...sok2 bila dah kawin teringin nak anak tp Tuhan x kasi anak baru dia tau....
.
yg buang org tua pun satu hal....i dok pikir nie camane la dorang blh tergamak buat mcm tue kan....sanggup dengar cakap bini or laki...sok2 korang kena buang dgn pasangan korang baru padan muka...
.
rasa tersentuh hati sgt baca kes mcm nie....kdg2 rasa nak p amik bela ja org tua yg kena buang tue tp harusssssss sentap la my mother nanti....hehehe...
.
td buletin utama ada siar cerita satu family tinggal kat dlm lori dkt 2 minggu sbb rumah dah terbakar di pendang, kedah.. apa yg terlintas difikiran adalah dimanakah tanggung-jawab masyarakat..mesti ada ketua kampung kan.. ajk kg suma mesti ada kan... tp nape blh jd cam nie? ada byk jabatan yg blh salurkan bantuan..kebajikan masyarakat...zakat...apa lg.. i pun x sure..
.
sedih bila org yg betul2 memerlukan bantuan tidak mendapat yg selayaknya tp org yg x layak plak camane blh dpt suma tue? tue kroni la suma tue...kat sana sok ko jawab la...
.
kat my kg sendiri.. my mum kata selalunya bila nak raya, fakir miskin, ibu tunggal akan dpt sedikit bantuan duit dan makanan tp last yr cuma dpt sekampit beras dgn kain batik je kalau x silap...apa jadah korang kasi sekampit beras yg 5 kilo dgn kain pelikat/batik je... mana peginya duit zakat yg byk2 tue...itu la akibatnya bila kuasa disalah gunakan..
.
masa arwah my father jd pengerusi surau dulu....naik motor sampai ke ceruk kg org tua tue nak cari ibu2 tunggal dan keluarga miskin yg layak utk mendapat bantuan zakat tp skrg nie... ntah la..malas nak komen...sendiri jawab la kat sana nanti...
.
.

7 comments:

embun d tengah malam said...

btul la u..i sokong..i tgk ssh gila org nak bersalin..skali senang jer nk buang

hans said...

itulah pasal
masa mereka menyedap mereka tak fikir semua nih
tu lah jadinya

Mohd Shahrul Hafizi said...

Kak Faiz: huhuhu. manusia dah semakin menjadi jahil. dunia dah nak kiamat. :(

pakcik kordi said...

jwb jw lah kt sana esok!!!argh!!bongek la diorg ni waks!

9lamansanur said...

Tak berakal they all ni. Tak berhati perut. Kesian to all these babies..dan yang paling sedih bila dengar anjing ngonggong babi...SEDIH

faiz said...

embun/hans/shahrul/pakcik kordi - patut disula je dorang nie kan..kan.. x dak hati perut langsung..

9lamansanur - beb..gonggong beb..bkn ngonggong..hehe.. btw, babi pun syg anak tau walaupun anak babi malu nak jln dgn mak dia..hahaha...

Mohd Shahrul Hafizi said...

Tu la kan. Apalah yg pemimpin kita sekarang duk fokus. Pada pendapat saya, pembaikian akhlak remaja sangat penting sekarang ni. Sebabnya? Remaja suatu hari nanti akan jadi pemimpin negara. Huhuhu. ;(