Oct 15, 2009

kuih deepavali plak...

saturday dah Deepavali.. so, kelmarin ada la one of my frenz kat ofis yg bwk ke ofis one of d deepavali punya kuih, which kebetulan is my fevret..
.
time kecik2 dulu bila je deepavali, the workers will send us berbalang2 kuih termasuk la yg kuih batu tue..baling ke dinding baru pecah..hehe.. yg my fevret nie selalunya they will wrap in plastic yg kaler2...kuning/merah...buat dr tepung kacang hijau campur dgn miyak sapi and then bulat2kan pas tue balut dgn plastic..
.
since i suka sgt kuih nie.. i tanya la dorang camane nak buatnya...laaaaa...sonang je rupa2nya sbb dia dah ada tepung yg ready made...kat kedai ada jual..namanya 'ghee urandai' and yg paling best according to them is cap babas la..kita cuma kena panaskan minyak sapi then gaulkan je dgn tepung tue dan kalau nak kuih nie tahan lama sampai sebulan dua, kena gaul sket2 dan bulat2kan.. tp memandangkan tahap kerajinan cek pada masa ini adalah ditahap minima, maka haruslah digaul semua sekali..hehe...sonang citer...
.
the next day, si priya bawakkan i tepung tue.. i pun pe lagi... balik je rumah cuba la buat..kebetulan minyak sapi pun ada belen lg.. panaskan je pas tue curah kat dlm tepung.. gaul la... terlupa plak...minyak panas weh....adehhh..adehh.. sakitnya tgn...huhu...tue la x nyempat2kan...hehe...
.
and ini la hasilnya...

since i x dak plastik kaler2 kat rumah, so bulat2 kan je la then masuk dlm paper cup ala2 biskut suji ;-)
.



p/s peringatan - memandangkan kuih nie adalah campuran minyak sapi, maka dinasihatkan jgn la buat mcm mkn nasi okeh...confirm nanti badan jd cam kak pah la plak...huhu.... mak x sanggup nyahhhhh....

7 comments:

~0~ said...

penah skali mkn ladd...tp x tahan kak...manis sgt

~0~ said...

penah skali mkn ladd...tp x tahan kak...manis sgt

Shifu67 said...

raya lagi.... aaaamaaaa....

Anna said...

Too sweet beb, tak tahan. But good try!!

GEE said...

Wah..bagusnya ko...semua menda ko cuba..tp aku tak pasti kuih yg mana satu laaa..

pakcik kordi said...

keras ke kueh ni waks?patah gigi pakcik kordi nanti...huhu...

faiz said...

~O~ nie bukan laddu...laddu mmg manis..yg tue i pun x tahan..manisss....

shifu - adepaavi... ammma...

anna - beb, yg nie x manis sgt la.. tp dorang kata yg i buat jd..better, compared to yg fatima buat...hahaha..lulusssss....

gee - meh la umah aku..blh rasa..ada sebalang lg..

pakcik kordi - yg keras tue kuih batu.. yg tue kalau baling kat gabrielle sure dia kejor keliling kampung...