Jul 11, 2009

my first fondant cuppies...


.
yezzzaaa....dgn bangganya cek nak tayang kat sini first fondant cuppies hasil tgn tuan punya blog yg diorder oleh Moon, again but this time as for hantaran...hadiah dari Moon utk kawannya actually.... theme yg diminta pink and red...
.

dan baru la cek tau betapa payahnya nak menguli fondant yg amat la sticky2 itu... pas tu dgn icing sugar yg bertabur2 lagi.. haih....huhu... masa belajaq ngan sifu Ana aritu nengok je.. sbb sifu yg nguli...la nie..ha amek ko...baru kau tau camane.. no wonder la cc fondant nie agak mahal sket dr yg buttercream sbb prosesnya tue amat mengambil masa.. bunga ros yg cek letak kat atas cc tue pun amik masa seminggu gak nak buat...maklum la kita nie kan part time je...so bila free baru blh ngadap fondant tueh.. yg kelakarnya everytime Un. T call dlm masa seminggu tue bila tanya je wat pe...sentiasa la jwpn cek..buat bunga... buat bunga... buat bunga... hahaha....anyway it was fun though playing with fondant..



.
.
yg nie plak diorder oleh Capija...x mo munga2 katanya... cc nie pun ada tragedi gak.. masa nak atur cc kat dlm kotak tah camane cek tertarik kotak tue jatuh dari atas meja tertangkup ke atas carpet...wargghhh... imagine la cc yg dah siap dgn icing jatuh atas carpet lg tueh....rasa cam nak nangis bersihkan carpet time tue...sib baik baru masuk 12 biji.. nak bake lg x sempat dah sbb i dah kena siap2 nak p keje plak..kebetulan la plak masa bake cc for my sis, x tau nape blh tergerak hati nak lebihkan buat size cup yg capija order.. so dpt la total 13 cups je instead of 16...nak wat camno kan... cc yg jatuh tue terpaksa la i buang...mmg rasa sedih sgt nak buang makanan mcm tue je... terpikir la plak..ada org x de makanan nak mkn tp i buang2 je...abih tue.. nak wat camane...bukan disengajakan pung.....
.

.
ha... yg nie order fr my sis... dia nie x pernahnya muak kot mkn cupcakes...byk kali i dah buat utk dia but this time around dia kata nak order plak.. nak stroberi ngan choc ganache.. patutnya pi antar umah dia saturday thari..tah camane sbb sakit kepala i terlajak tdo.. sudah2nya janji jumpa kat McD Petronas Gombak sbb dia pun nak menghala balik ke Kuala Lipis..

.


with Mia kat McD... asal nak berjalan je seronok kemain dia... ngam plak tue ngan Un. T nya..elok je main tepuk2 muka ngan Un. T...hehe.... Un. T nya pun rajin melayan....


.


.
nie apa plak...haaa.. yg nie cek buat utk mkn sendiri... tingin la plak nak mkn choc moist cake.. pas tue nak abiskan belen2 choc ganache ngan icing yg seciput tueh....hehe..pas tue komplen badan naik kan..kan...hi faiz..faiz...lu pikir la sendiri...


.

12 comments:

Ana said...

wahhhh faiz..ni dh lawan tokei ni hehehe...cantik bangat sih...keep it up dear...jangan lupa oder kastemer i tu, u wat cantik-cantik mcm nie erk...tahniah..i bangga dgn u..

faiz said...

Ana - thank u..thank u...tgk la sapa sifu nya..hehe...nie dah start wat roses utk customer u tue..maklum la..terhegeh2kan..kena la start skrg ;-)

Shifu67 said...

nak wat biz cupkek eiii... tapi benda ni tak leh jual kat sesapa yg masuk program the biggers loser... hehehe

(boringnyee duk tengok iklan org biz jual bio aura.... hehehe)

g said...

wei..cantik laaa...yg ni lagi cantik dr cream cake..bagus..bagus....tak sia2 belajar jauh2...

diana_beads said...

Berseni tangan ko Faiz.... den mesti dah hancur bungo tu dikojokan!! Cantik & cute, rasa sayang nak mamam..

faiz said...

shifu67 - nak jual cupcakes utk peserta the biggest loser mmg sah2 kena sekeh heh...btw, bio aura tue apa ek? sori ar x mengikuti..huhu..

g - mmg x sia2 belajar jauh2...tue la aritu ko x mo ikut..

diana - memula i pun mcm tue gak..lunyai bunga tue dikojekan..tp kan org kata practice makes perfect ;-)

Nanie said...

Mia just look like u..

Anom said...

Mcm sedap jer chocolate cake tu..Mcm nak melantak lagi jer..

faiz said...

Nanie - ater..dah mak sedaranya..hehe.. tp yg paling konfim part muncungnyer tue ler...

Anom - ko nak ke? nanti aku buat minggu nie..

Anna said...

Hello beb: Birthday N is coming, ko tak nak hantar cupcake ke??

faiz said...

Anna - beb, cupcakes for N...??ntah la..c la how..kang kata aku mandrem plak..hehe...

rockmetaller said...

u mmg wt sdr ke ni?ye ke ye ke yekeeee...heheh..pndainye...mcm nk test je sebakul dua....(free)=p