Aug 20, 2009

lu melayu ka cina....????

tue la dia... satu pertanyaan yg kdg2 sungguh la menjengkelkan...
.

siang td i p klinik nearby my hse..dah 2, 3 hari sakit kepala x abis2.. pas dah kena leter ngan Un. T i gigih jugak la ke klinik ..alhamdullilah x de pe2 pun..cuma BP ada naik sket..alahaiiii....
.

settle hal kat klinik, i menyinggah ke kedai furniture sblh jap nak cari cabinet... dlm dok bersembang2 tetiba nyonya tue blh tanya i...u melayu ka cina... aiyaaa... dah 2, 3 kali i p situ.. baru2 nie dgn Un. T lg...dok pong pang kami bersembang ckp melayu.. baru arini ko nak tanya ke nyonya oiiiii...... selama nie dia dok ingat i cina.. sampai betting ngan pekerja2 dia kat situ i melayu ka cina ka... n budak2 melayu tue pun konfiden je kata i cina... padahal dah 2, 3 kali gak ke rumah i ngantor barang2 ..ada ke ko nampak aku simpan tokong dlm umah tue..????
.

tue satu kes la... sblm nie lg la masa i p gunting rambut kat satu saloon kat kg i tue..ada satu nyonya tue pun tanya soalan yg sama gak..bila i kata bukan... campur cina pun x de...x mo percaya lagi tue... siap pesan lagi balik nanti cuba tanya my mum kot2 i anak angkat cina ker... jam tue aku rasa cam nak hempuk je nyonya tue... 9 bulan my mum kehulu hilir bwk perut sedap2 kau je kata aku anak angkat ek....bila citer kat my mum, dia pun gelak je la...
.

kami nie x de chinese blood pung... my mum keturunan banjar.. arwah my father plak ada darah bugis... so mana dtgnya ruper cina ye dak.... x kisah lah...org melayu ka... cina ka...kita suma rakyat malaysia kan..kan...
.


cuba tgk bebetul... ada rupa cina ke..haha...
.

p/s i pun dah lali dgn pertanyaan2 tue... cuma tunggu2 gak kot2 ada org approach i tanya.. u melayu ke???? hehe...
.

5 comments:

Anna said...

1malaysia..

nydia-mama akif said...

hehe..sama la kite ade darah bugis lorr...my mom bugis

faiz said...

anna - yes...1nation tp sedih ada gak rakyat m'sia yg x fasih berbahasa malaysia..apa kes..???

nydia - eh..sesuku-sakat kita rupa2nya ye..hehe...

rockmetaller said...

har har,..

nk kte mix bkn mix..

tp ade gaya la...

hehe..mana my cuppy cakes?

faiz said...

hallo rockmetaller - nanti i wat cupcake specially 4 u okeh...