Aug 28, 2009

my kuih cara berlauk..

.
nie la akibatnya tertengok rancangan Chef Wan kat Ch AFC last nite...terus teringin la plak nak mkn kuih cara and i decided to buat sendiri dr beli.. nak tau kenapa ?
.
  • buat sendiri blh buh inti byk2...kalau yg beli tue..alahai...ciput je...
  • blh suka2 nak buat pedas camane pun... biaq berasap mulut x pe..hehe...
  • tang part sayur tue... sbb i nie tersgt la 'centa'kan sayur so blh la suka2 nak buh ke tidak.. tp i buh daun sup je...tue pun wat syarat
.
tp tue la.. i x dak acuannya.. mana pernah buat pun b4 nie...biasa beli je... x pun melantak hak sherry..haha... tp x pe.. guna je la tart mould tue kan... blh je... x de nyer kena tangkap polis pun lah haih....
.
so, tue la hasilnya my version of cara berlauk.. resepi dr princessharyati i kutip kat myresipi.com...tp ada ubah sana sket sini sket... biasa la kan... :) x masak lauk 4 bebuka sbb smlm wat sambal tumis lbh blh mkn dgn roti...lgpun sahur kang Un. T nak dtg belanja kami.. sok pagi pas keje terus balik kg...yahooooo....blh jumpa Pali and bwk cekelat yg beli dgn Un-T Maz....
.
so, selamat berbuka puasa semua.... and since this wknd cuti panjang...sapa2 yg balik kampung tue..drive safe k..n njoy d holiday.. kami x holidaynya....kena koje...huhu...maklum la kami nie cuti ikut US.. cuba kot gaji byr dlm US$.. baru la ada makna kan...kan...
.

18 comments:

diana_beads said...

Sedapnya K.Faiz, lagi godang kuih cara akak lagi banyak inti leh disumbat!!

nydia-mama akif said...

pergghh...mg kagum tgk kuih muih u buat faiz....terror beb...

Tijah said...

uiii. rajinnnyer dier...

faiz said...

diana - ha'a mmg..lg godang acunya..lg byk intinya..ahaha..

nydia - trial & error gak..1st try kan..tp sib baik gak la menjadi :)

tijah - bab mkn..cek memanggggg rajin...hahahah...portugis egg tart mana jah oiii..???

Anna said...

fuyo...baguih la ko ni beb
rajin bebenor.........

Sue M said...

mmg rajin betul u ni... bila ada chance nak rasa ni... kena plan gi KL dgn kak izan ni... hhee

faiz said...

anna - beb....bab mkn aku mmg rajin..sehari suntuk kat dapur pun x pe..hehe..

sue - mai ler..ada plan ke nak turun kl? x yah tunggu k izan pun x pe..btw, egg tart dah menjadi ke blm.. ;)

Sue M said...

blum le try lagi... wonder gak mana pegi masa i ni.. mcm anak 10 sibuknye.. hhee

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kakFaiz,
bestnya kuih cara.
dah lama bonda saya tak buat.
semalam kitaorang buat kuih buah melaka.
licin!
almaklumlah.
badan penat mengecat rumah dengan abah. bonda plak masak kuih yang sedap itu. memang sekejap je licin.
last-last malam tadi pakat terawih kat umah je. hehehe.

p/s: bila nak bagi saya rasa kuih akak tu?

faiz said...

sue - tue la...kalau ada anak 10 camane le gamaknya...x pe..nanti dah buat, update la k...

shahrul - kuih cara kalau buat sendiri lg best sbb buh inti lbh..hehe..

amboiiii... nak raya nie cat rumah kaler apa na...??

next time kalau akak wat kuih cara lg, akak hello2 k...

rockmetaller said...

asl time2 gni kite suka tgk afc ha?huhu....

sedap tuh kak...nk!

Shifu67 said...

tak buat kuih sri merdeka ke... hehehe

salam merdeka

gee said...

Salam..wei..masa ko duk umah aku..kenapa ko tak rajin mcm ni??ni nak marah ni..hu..hu..

faiz said...

rockmetaller - meh..jemput2...

shifu - nak gak wat kuih sri merdeka tp x jumpa resepi heh..

gee - masa tue aku consider tetamu tau...hehehe...

@LiYaNNuaR said...

handal juga buat kuih ni yek... sgt kagumsss sambil terliur mlihatnya...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kakFaiz,

a ah.
betul tu.
kelmarin buat popia sardin kat umah.
saya bubuh inti banyak.
jadi kurang sedap plak popia tu.
mak saya tegur.
bukan semua kuih sedap ada inti banyak.
kan.

hello-hello la.
saya ada kat bangi je. ukm.
takpun di umah parents di cheras.

faiz said...

liya - nmpk je cam susah tp senang..inti dia cam nak wat karipap.. tepung dia cam nak wat roti jala tp x le cair sgt..tue je...hehe..

shahrul - betul ur mum ckp tue..bkn suma kuih sedap buh inti byk2..yg penting jgn tamak haloba..hahaha..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kakFaiz,

setepek kena kat saya kata-kata akak tu.
hahaha.
saya bubuh banyak.
pastu sendiri makan pun rasa tak sedap.
(padan muka ko shahrul!)
:P