Sep 5, 2009

cukup pun mkn nie je....

.
sila percaya..hanya ini sahaja menu bebuka i smlm.... kuey teow kungfu dan pasangan wajibnya, cili api potong.. hmmm......kenyang pung.........
.
simple dan mudah..lg 10 min kul 7pm baru start masak sbb terleka dgn membuat biskut tart nenas :)
.
version i sgt mudah sbb i x suka merumit2kan masakan..nie resepi dr Un. T...dulu2 i x reti pun nak mkn benda nie haih....
.
i nie masak main campak2 je so, x reti heh nak buh resepi kat sini...sbb biasa kena ikut sukatan segala bagai kan.. tp kalau sapa2 yg nak try blh la cuba kot:-
.
bahan2

kuey teow sepeket
udang dlm 10 ekor, belah blkg (i akan buang kulit sampai togel..senang nak mkn)
sotong - kalau besar, 2 ekor dah cukup (nie pun i buang kulit dia and potong panjang2)
sawi (ikut suka nak byk mana)
cendawan sepeket
bawang putih dlm 3 biji di ketuk (nak lbh lg pun blh)
halia dlm 1/2 inci dihiris nipis
telur sebiji
tepung jagung
lada sulah (i buh sesuka hati byknya..hehe)
lada hitam serbuk pun i buh jugak ;)
sos ikan dlm 1 sudu kecik
air (nie yg payah nak agak...dlm 4 cawan ok kot)
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn lbh kurang 2 sudu air) - kalau nak kuah lg pekat, lbhkan tepung jagung
.
kekdahnya:
.
Tumiskan bawang putih ngan halia and bila dah naik bau, campak segala bahan seafood dan sayur2an tue. Masukkan sos ikan, lada sulah, garam dan air. Kacau sampai mendidih, pas tue masukkan telur yg dah dikacau dulu...pas tue tuang la bancuhan tepung jagung td...
.
kuey teow tu plak, selalunya i akan basuh dulu pas tue gaul dgn minyak bijan (sket je...) and kicap, pas tue goreng la dulu..nie minyak sket je tau (lg senang guna non-stick kuali, so x melekat) dan ketepikan...
.
bila nak makan, baru buh dlm pinggan dan curah la kuah td kat atasnya..hmmm..yummy...
.
kekdah nak sediakan cili potong pun nak jugak ke...??? nak kena lempang la tue... ;-)
.
sapa2 yg suka sayur byk...blh la buh tomato ke, karot, brocolli, ikut suka la and since i nie kan pencenta sayur.. so hanya mushroom and sawi je la yg kelihatan...hehe... kalau x suka sea food, nak ganti dgn daging or ayam pun boleh je... ikut la selera masing2....bila memasak jgn la rasa terikat sgt dgn sesuatu resepi tue kan..kan...
.
.

p/s winn - jika anda membaca ini, cuba la buat sekali lagi ye...jgn merajuk bila 1st time x menjd...
.

7 comments:

nydia-mama akif said...

my fav ni faiz...sedapnye..thx for the recipe...harus ku cuba jugak..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kak Faiz,

waaa.
publish entri pasal makanan di pagi hari.
waaa.
kecur lidah ini dibuatnya.

abang besi said...

mmg kena la klu ade cili potong...perghh!!

Sue M said...

garang tul teacher ni .. siap nak lempang tu.. cepat pandai anak murid ... LOL..

faiz said...

nydia - mmg harus dicuba sbb senang sgt nak buatnya :)

shahrul - yezza..entri mkn di pagi hari saja nak mengetest..hehe..

abang besi - betul..betul..betul..

sue - segarang2 i...garang lg k.izan..wakakaka....larikkkk sblm kena ganyang ngan dia..

Norizan N Littlechild said...

Iz, I know you miss me soooo ..... much!!! Asik2 kenen kat I je menda2 yg sewaktu dgn-nya ni. hehehe .....

faiz said...

zan - at least x la diam2 rindu..hehehe... nanti balik raya, singgah2 la ke klang...