Sep 1, 2009

menu for buka puasa...

arini ingat x mo masak for bebuka..plannya juz to get something from param tp biasa la kan...kita manusia hanya merancang...eh..hehe...
.
so, masa menyinggah ke pasaraya nak beli taugeh ngan daun kucai (nak wat cucuq udang for fasha sok..).. jam2 tue la tetiba rasa cam dah lama x masak taugeh tumis kicap..teringin la plak... pas tue pe lg ek... ok la buat asam pedas ayam.. ingat nak wat asam pedas ikan pari..tp ikan pari x dak... ikan kalau buat gulai i kureng sket..so substitute ngan ayam la...
.

bila dah ke dapur tgk bacang tue plak dah berhari2 duk kat situ.. mari jauh tue...dr sg siput tau..hehe... pe lg... xcercise tgn la menumbuk sambal belacan bacang...best tul..ulam ngan timun and as usual ikan sepat kering.. mmg tamak haloba kan... msk mcm2... tp x pe... i kan selalu tapau p ofis, jd idok ler membazir....

.
dan i berbangga sebenarnya dgn menu hari ini..nak tau kenapa?
.

cuba kira ada baper jenis vege kat situ...ok la tueh... consider byk tau...... utk seorang pencenta vege spt saya...ahaks...;)

.

so, selamat berbuka puasa semua..!!!

.

9 comments:

gee said...

amboi...pandai ko..yer..kata ko tetamu...takde maknanya tetamu...klu tetamu 3 ari jer yer..ko tu sebulan lbh.......kan best klu dulu ko rajin mcm skrg..ha..ha

faiz said...

gee - segan la aku nak wat dapur org cam dapur sindiri..hahah.. x pe..x pe..mana tau kot2 aku dpt keje kat penang lg..blh aku duk sementara dgn ko and blh wat dapur ko cam dapur aku :)

Shifu67 said...

emmm... jenuh le kira kalori cam ni.. :)

faiz said...

shifu - mmg x de can la nak masuk pertandingan tukar size seluar eh..hehe...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kakFaiz,

emmm.
let me guess.
there's about 5 veggies.
rite?
bendi. timun. bacang. taugeh. tauhu.
did i miss something?

saya pun pencinta sayur.
kecuali timun. kureng.
tapi kalau masak sayur timun asam pedas baru layan. sebab rasa masam tu cover ketaksedapannya.
hehehe.

p/s: akak perak katne? sg siput? idok ler teman tau mike ni orang perok.

faiz said...

shahrul - satu lg..meto2..nie bahasa pali..tomato jd meto2..

akak bkn org perok ler..org klang..mmg asal klang..cuma dulu my dad selalu pindah randah..duk perak kejap..johor kejap..mcm tue la sampai dia bersara..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kak Faiz,

a ah.
tak perasan lak meto2 ada dalam gulai bendi tu.
warna dah hampir sama dengan gulai.

oh.
orang klang.
ayah akak army ke?

faiz said...

shahrul - dak eh..org selalu ingat army/police bila pindah randah nie kan.. ayah akak dulu dgn estate plantation..merata gak la kami nie berpindah.. johor itself je sampai 3 tempat..maklum la estet kan byk..hehe..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kak Faiz,

erks.
a ah.
stereotype punya opinion kan.
lol. (gelak kat diri sendiri)