Sep 4, 2009

terjah ke dapur Ummi

bulan2 puasa nie ramai org wat entry pasal makan kan...kan... kenapa ek...i pun one of them jugak..hehehe...
.

so, nie nak citer pasal bebuka smlm.. aritu i menyinggah ke dapur ummi dan tgk nasi halia cam sedap je and nak buat pun tervery d senang.. bhn2 suma dah ada kat kitchen.. x yah nak g kedai dah.. so, ok la blh buat nieh.. pas tue lauknya plak.... hmmm.....daging masak kerisik cam best kalau gu dgn nasi halia nieh... pun bhn2 x yah nak beli..suma dah ada kat dlm peti ais tueh...
.

petang smlm bermula la operasi masak nasak halia ngan daging msk kerisik...mmg mudah sgt2.. x kan satu jenis lauk je kan... ok la bendi dlm peti ais tue sblm dia tua duduk kat dlm tue baik i wat goreng berlada... ikan kerapu aritu ada sblh lg... goreng bodoh je la.. tp harus la garing2.. jgn hanget udah.. :)
.


nie la lauk bebuka smlm..nasi halia dgn daging kerisik tue mmg best..nanti blh wat lg..i masak x byk jenis sbb bknnya ramai yg nak mkn pun kang membazir plak..

.
tp wknd nie blh masak meriah2 sbb 4 anak buah from Pedas will be coming over...sunday nak bwk dorang p shopping baju raya...their turn plak la kan....

.

pas nie kena pikir menu apa ek for bebuka masa dorang ada nanti... plannya:

  • ayam rosemary (resepi amik kat tijah lama dah)


  • kalau wat nasi halia lg okeh tak...hehe... penting diri sendiri sungguh...tp mmg best and sgt sesuai kalau ada byk angin dlm badan dan org2 yg mmg selalu berhangen ;)


  • sayur.... hmmmm....nanti pikir sayur pe yg best...


  • sambal2 wajib ada..sambal tumis sotong la kot... x pun sambal tumis udang ngan petai ke... bacang pun ada lg.. ada potensi la menumbuk sambal belacan lg...


  • oh ye...roti yg beli aritu x berusik langsung... nanti blh wat puding roti karamel...(kalau N ada mesti dia suka...shit...still cannot get over him huh..)

i x risau msk byk2 kalau dorang ada, maklum la budak2 lelaki tgh membesar..mknnya pun alhamdullilah blh tahan...tp ayam adalah syarat wajib...hehe..


cukup la tue kot...nak mkn ke nak mentekedarah haih.....


.

6 comments:

~0~ said...

salam
wah sedap tue..rajin btol akak masak

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kak Faiz,

hehehe.
tu la pasal.
entri akak sejak Ramadhan ni.
pasal menu berbuka je kan.
kalau tak pun, mesti sentuh pasal makanan. :p

sedap ek nasi halia?
tak pernah makan.
kena suruh bonda masak ni.

who's N?
???

abang besi said...

ayam wajib ek?sama la ngn kite..=)

sedap tu mknn tu!nk g cr bzr rmdn kang!

Anna said...

Mummy pun like karamel...buatlah during weekday boleh mengendeng sikit hahaha

faiz said...

~O~ - kena ler memasak..kalau hari2 nak mkn luar lalu ke?

shahrul - harus suh bonda wat nasi halia nie..senang banget.. entry mkn2 time bulan puasa nie saje je nak menduga iman heh.. ;)

N? dia adalah masa silam :(

abang besi - so, beli apa kat param td?

anna - beb nanti aku wat lbh.. lgpun roti sebungkus tue mmg x berusik langsung..baik dikendurikan sblm expired kan..kan..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

kak Faiz,

tu la.
sangat menggugat iman.
tersangat.

oh. si dia di masa silam ya.
doakan semoga dia bahagia.